Wat doe je als één van de partijen niet aan tafel wil bij een mediation, maar een snelle en duurzame oplossing wel belangrijk vindt? Een paar weken geleden kreeg ik een aanvraag. Op advies van de bedrijfsarts nam de werkgever contact met mij op vanwege een conflict met een werknemer.
Zoals gebruikelijk vond er eerst met beide personen afzonderlijk een gesprek plaats. Tijdens de intake met de werknemer werd mij snel duidelijk dat hij niet meer met de werkgever aan tafel wilde. Er was volgens hem zoveel voorgevallen dat het vertrouwen niet meer hersteld kon worden. Eigenlijk wilde hij zo snel mogelijk op ‘een goede manier’ uit elkaar gaan. En of ik een mogelijkheid zag om hierin een rol spelen.
Vaak denken mensen dat mediation altijd gericht is op het herstel van een relatie. Maar in de praktijk kan het ook gaan om het beëindigen van de relatie. Omdat de werknemer per se niet aan tafel wilde met werkgever, stelde ik voor te gaan ‘pendelen’. Ik polste ook de werkgever en de betrokken advocaten over de mogelijkheid van een beëindiging van het dienstverband. Ze waren het er snel over eens dat dit de enig overgebleven optie was. Dus overeenstemming bereiken over een exit van de werknemer. De volgende stap was, hoe moest dit er dan uitzien?
Beide partijen werd gevraagd, in vertrouwen, een constructief voorstel te doen. Het zou niet moeten leiden tot ‘handjeklap’. En hiervoor was niet alleen vertrouwen noodzakelijk, maar ook de wil om eruit te komen en realiteitszin. De voorstellen bleken – in tegenstelling tot hun eigen verwachtingen – erg dicht bij elkaar te liggen en binnen een week was de vaststellingsovereenkomst getekend. Je hoeft dus niet altijd met elkaar aan tafel te zitten, maar dan moet er wel iets óp tafel liggen.
Zowel werkgever als werknemer konden opgelucht vooruitkijken!
Komentáře