top of page
  • egoethart

DIEFSTAL OP DE WERKVLOER

Bijgewerkt op: 7 feb. 2022

U vindt een briefje van € 50 op de grond van de kantine. Dat zal iemand wel verloren zijn. Wat doet u?


Wist u dat diefstal de meest voorkomende reden is voor ontslag op staande voet?


‘ Staande voetjes’


​Zo’n 20% van de zogenaamde ‘staande voetjes’ vindt plaats na een geconstateerde diefstal. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden komt ontslag op staande voet niet uit de lucht vallen. Vaak speelt er meer. Een staand voetje is dan ook vaak de druppel die de emmer doet overlopen.


Sommige werkgevers gebruiken daarom ontslag op staande voet als een onderhandelingsmiddel bij werknemers waarvan ze afscheid willen nemen. De werkgever moet echter wel voldoende bewijs kunnen overleggen. Wanneer hij dat niet kan, dan kan de werknemer een onterecht ontslag op staande voet door de rechter laten vernietigen. Het gevolg? De werknemer is weer in dienst, of hij claimt een transitievergoeding claimen én een extra billijke vergoeding (bij ernstig verwijtbaar gedrag).


Uiteindelijk is ontslag op staande voet vaak niet de oplossing. Voor werkgevers is het lastig hard te maken en iets dat bovendien een kat in de zak kan blijken. Voor werknemers staat ontslag op staande voet slecht op hun cv: het UWV ziet ontslag op staande voet als ‘verwijtbaar werkloos’, waardoor men geen aanspraak kan maken op een WW-uitkering.


Negatieve spiraal doorbreken


Het is ook zeer de vraag of het wel zo ver moet komen. In veel gevallen is het antwoord ‘nee’. Zoals eerder gezegd komt ontslag op staande voet niet uit de lucht vallen; het is vaak een opeenstapeling van kleine zaken die vaak onuitgesproken blijven. Dit creëert een negatieve werksfeer die verslechtert totdat er ingegrepen wordt. Dat gebeurt vaak niet: ‘Hij moet maar de eerste stap zetten’ of ‘Het zal wel overwaaien’.


Eerder signaleren en eerder aan de bel trekken luidt het devies. Werknemers vertonen alleen ongewenst gedrag als zij ergens in hun werkzaamheden ontevredenheid ervaren. Werkgevers kunnen veel beter op een open manier met hun personeel in gesprek over geconstateerde irritaties in plaats van de emmer die druppel voor druppel volloopt totdat hij overstroomt.


Dus daarom: wanneer het oprapen van een bankbiljet € 50 de directe aanleiding is tot ontslag dient u zich toch eens achter de oren te krabben waar het fout is gegaan in de relatie tussen werknemer en werkgever. Een beter werkmilieu begint immers bij jezelf.

0 weergaven0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page