top of page
  • egoethart

AAN TAFEL!... MET DE MEDIATOR

Of het aan tafel bij de mediator nét zo gezellig is als tijdens het avondeten, dat valt te betwisten. Echter kan de noodzaak soms wel zo hoog zijn dat inschakelen van hulp noodzakelijk is! Een mediator is onpartijdig en bemiddelt tussen twee of meer partijen met een conflict. De mediator neemt een oplossingsgerichte houding aan, creëert een veilige context om te praten, maar zorgt ook voor grip op de situatie. Benieuwd hoe zo’n mediation traject in zijn werk gaat? Lees dan snel verder.


De eerste stap is gezet

Zodra de verschillende partijen deelnemen aan de sessie(s) is de eerste stap gezet. Men is beide bereid om het conflict op te lossen. Anders zaten de partijen immers niet rond de tafel!


Regie in eigen handen

De partijen hebben zelf de regie over de uitkomst/oplossing. De mediator legt namelijk geen oplossingen op, maar kijkt samen met de partijen naar eventuele oplossingen. Men blijft uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de uitkomst hiervan. Dit is een groot verschil ten opzichte van een bezoek aan de rechtbank. Hier bepaalt een rechter namelijk de oplossing. Een rechter staat boven de partijen, een mediator staat tussen de partijen.

Zoekt en gij zult vinden

Het is belangrijk om erachter te komen wat nu echt de onderliggende oorzaken van het conflict zijn. Hierin schuilt de kracht van de mediator. Deze maakt inzichtelijk wat er nu eigenlijk precies speelt in de dynamiek tussen de partijen. Kloppen de beelden en opvattingen wel die men van elkaar heeft? Wordt er gesproken over het werkelijke probleem, of is er sprake van een ‘roze olifant’?


Het achterste van de tong

Een mediator heeft met elke partij een strikt vertrouwelijk gesprek. Dit biedt de unieke mogelijkheid voor partijen om open en eerlijk te zijn en het achterste van de tong te laten zien. Zo kan de mediator bijvoorbeeld vragen of er ook enig begrip is voor de tegenpartij. Hierdoor heeft de mediator, zonder dat dit direct gebruikt wordt in de gesprekken, inzicht in de potentiele ruimte om tot een oplossing te komen. Vaak is dit de sleutel om tot een duurzame oplossing te komen.


Nog even krabbelen

Aan het eind van een mediation traject wordt een (vaststellings)overeenkomst getekend. Hierin zijn de afspraken die gemaakt zijn vastgelegd. Deze zijn bindend bij ondertekening.



Nieuwsgierig wat een mediator in uw situatie kan betekenen? Vraag gerust eens naar de mogelijkheden.

1 weergave0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page