top of page
  • egoethart

BOUWEN AAN VERTROUWEN

Bijgewerkt op: 7 feb. 2022

De meeste mensen zullen beamen dat het gemakkelijker is om vertrouwen te schaden dan te verkrijgen. Dat geldt niet alleen in de privésfeer, maar ook voor zakenrelaties en voor relaties op de werkvloer.


Fundamenteel vertrouwen

Zelf heb ik in trainingen vaak gebruik gemaakt van de piramide van Lencioni. Volgens zijn theorie is vertrouwen het fundament van een succesvolle organisatie of team. Als het fundament beschadigd raakt of zelfs wegvalt, betekent dat het eind van een team. Vertrouwen is een noodzakelijke voorwaarde voor wat Lencioni ‘productieve conflicten’ noemt.


Omgaan met conflicten

Conflicten in teams komen regelmatig voor. Mensen verschillen nu eenmaal van elkaar qua normen en waarden en ze hebben verschillende opvattingen. Cruciaal is vervolgens hoe deze conflicten worden aangepakt. Als er voldoende vertrouwen is, worden discussies niet uit de weg gegaan. Mensen durven zaken gemakkelijker te bespreken.


Als er weinig vertrouwen is, zullen zaken onbesproken blijven en gaan mensen confrontaties uit de weg. Wanneer niemand zich uitspreekt, zal de onderste steen van onvrede niet boven komen en heerst er een schijnvrede. Dat helpt een team nooit verder.


Vertrouwen opbouwen

Het opbouwen van (hernieuwd) vertrouwen in een team vraagt tijd, energie en een bewuste aanpak met concrete acties. Als leidinggevende heb je daar altijd een rol in, al dan niet met de tijdelijke hulp van een onafhankelijke derde.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page